Ağrı Valisi Musa Işın: Çadırdan ateş ettiler

Güncelleme Tarihi:

Ağrı Valisi Musa Işın: Çadırdan ateş ettiler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2015 01:39

11 Nisan sabahının ilk ışıklarında, Ağrı Valisi Musa Işın’ın verdiği bilgiye göre saat 03.40’ta, Diyadin ilçesine bağlı Yukarı Tütek köyüne 1.5-2 km uzakta, Tendürek Dağı eteklerinde askerle PKK’lılar arasında çatışma yaşandı.

Haberin Devamı

4’ü asker 5 kişi yaralandı. HDP Diyadin Eşbaşkanı Orhan Tunç ile Vali Işın’ın söylediğine göre 5, HDP’lilerin söylediğine göre 1 PKK’lı yaşamını yitirdi.
Peki o gece Tendürek Dağı eteklerinde ne oldu? Barış sürecine gölge düşüren olay provokasyon mu? Asker operasyon mu düzenledi, PKK’lılar mı saldırdı? Olayı Vali Işın ile çatışmadan yaralı kurtulan MEYADER temsilcisi Cenap İlboğa’dan duyduklarını aktaran Diyadin HDP İlçe Eşbaşkanı Orhan Tunç’tan dinledik.

BÖLGEDEKİ HAREKETLİLİK

HDP, BDP ve Diyadin Belediyesi işbirliği ile yıllardır çatışmaların yaşandığı Tendürek Dağı eteklerinde barışa katkı amacıyla fidan dikimi töreni yapılacaktı. Yer olarak köye 1.5-2 km uzaktaki düzlük alan seçilmişti. Alanda Vali’nin çadır, HDP’lilerin üstü brandayla kapalı bir platform dedikleri bir mekan oluşturuldu.

Haberin Devamı

ASKERLER ALANA NİYE GİTTİ

Vali Işın’ın aktardığına göre 4 Nisan 2015’te Doğubeyazıt’ın Güngören Kule mezrasında bir şenlik yapılmış, oraya silahlı 12 PKK’lı da iştirak etmişti. Vali Işın, HDP’ye oy isteyen PKK’lıların, “Seçimde tulum çıkarmayan köyleri cezalandıracağız” propagandası yaparak köylünün tehdit edildiğini söylüyor. Vali ellerinde görüntülerin de olduğunu belirtiyor. 11 Nisan’da sabaha karşı alınan askeri tedbirin nedeni de Vali’ye göre benzer bir sahneye engel olmak. Zira PKK militanlarının da törene katılacağı istihbaratını almışlar. Işın, “O tehdit orada kalmıyor, törene katılıp geri gelenler aracılığıyla tüm vatandaşlara duyuruluyor. Böyle bir durumda vatandaşın iradesinin serbest şekilde sandığa yansıması mümkün değildir. Bunun önüne geçmek için şenlik yapılacaksa yapılsın ama PKK’nın oraya gelmesine izin vermeyelim diye karar aldık” diyor.

ÇATIŞMA NASIL BAŞLADI

Sabaha karşı saat 03.40’ta köye giden Jandarma Özel Harekât taburu, alanda bir çadır kurulduğunu görüyor. Vali “Çadır kurulduğuna dair istihbaratımız yoktu, bir gün önce kurduklarını tahmin ediyoruz. Çatışma beklenmiyordu. Yapılan operasyon değil, köyümüzde icra edilebilecek bir PKK faaliyetinin önüne geçmektir” diyor. Asker çadırda bulunanlardan ellerini kaldırarak dışarı çıkmalarını istiyor. Yine Vali’nin aktardığına göre o sırada çadırdan uzun namlulu silahla askere ateş ediliyor ve çatışma başlıyor. Vali yaşamını yitiren Cezmi Budak ve yaralanan Cenap İlboğa’nın da o sırada çadırda olduğunu ifade ediyor.

Haberin Devamı

ÇATIŞMADA ÖLDÜ

Ağrı Valisi Musa Işın, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada da, olayda ölen eski HDP İlçe Başkanı Cezmi Budak'ın, PKK'ya militan devşirdiği, dağa insan gönderdiği, lojistik sağladığı ve milislik yaptığına dair ellerinde bilgiler olduğunu söyledi. Işın, "Bir gün önceden PKK militanlarıyla buluşmak üzere Yukarı Tütek köyüne gitmiş ve ateş açılan çadırın içinde teröristlerin yanındayken çatışma esnasında vurulmuştur" dedi.

PKK ASKERLERİN ATEŞİNE KARŞILIK VERDİ

HDP Diyadin Eşbaşkanı Orhan Tunç ise Cezmi Budak ile Cenap İlboğa’nın tören hazırlıkları için sabah 06.00’da alanda olduklarını belirtiyor; bunun Mobese kameralarından tespit edilebileceğini savunuyor. Cezmi Budak’ın eşi de köye 12 km. uzaklıktaki Diyadin’den 05-05.30 gibi hareket edildiğini ifade ederek Tunç’u doğruluyor. Tunç, askerin bu iki kişiye ateş ettiğini, PKK’lıların da bunu görüp askere taciz ateşi açtığını iddia ediyor. Yaralı İlboğa’nın alana girişlerinde 1-2 el silah sesi duyduklarını ancak bir çatışma olduğuna ihtimal vermediklerini anlattığını aktarıyor. Cezmi Budak tören yapılacak alanda hayatını yitiriyor. Cenap İlboğa da orada yaralanıyor. Askerin biraz ilerideki kayalıkta mevzilendiğini anlatan Tunç, bir PKK’lının da orada ölü bulunduğunu ifade ediyor. Tunç askerlerin genelde bacak bölgelerinden yaralandığına işaret ederek PKK’lıların öldürme amaçlı değil, taciz ateşinde bulunduğunu savunuyor.

BAKMADAN GEÇME!